میدانیم برنج در شالیزارها(دشتها) کشت و برداشت میشوند. به آنچه که پس از فرایند درو از شالیزارها بدست میآید شالی یا شلتوک گفته میشود که این شلتوکها در کارخانه تبدیلی(شالیکوبی) پس از جداسازی پوست، به برنج تبدیل میشوند
برنج را میتوان به گونه های مختلف دسته بندی نمود از جمله بر اساس
- کیفیت غذایی
- سطح زیر کشت
- کشش بازار
- مشتری پسندی
- کشت دوم
- …
اگر بخواهیم برنجهای شمال را به لحاظ کیفیت غذایی دسته بندی کنیم برخی از برنجها به شرح ذیل قابل دسته بندی هستند.
- گروه عالی: انواع طارم، انواع صدری، بینام، علی کاظمی، هاشمی، حاج حیدری، مازند
- گروه خوب: کشوری، گیلانه، فجر، هلال، شصتک، امید
- گروه نسبتاً خوب: تیسا، شفق، روشن
- گروه متوسط: شهریار، شیرودی، کوهسار، ساحل، تابش
- گروه ضعیف: ندا، طلوع، نعمت
رویت تصاویر شلتوک(شالی) در کنار هم میتواند فهم بیشتری از برنج به ما بدهد. بنابراین یک تصویر از برخی از شلتوکها در ادامه میآید که برای درک و تمیز دادن آنها از هم، سطح زیرین به میلیمتر و سانتیمتر مدرج شده است.
شالی سنگ طارم
شالی طارم
شالی شهریار
شالی ندا
شالی بینام
شالی گیلانه
منابع: