
مرغوب ترین پسته دنیا ، پسته ایران است از این رو رقبای بسیاری برای پایین کشیدن آن تلاش میکنند. کالیفرنیا تلاش بسیاری دارد تا -با استفاده از دانش و تکنولوژی- سطح پسته خود خصوصاً طعم آن را ارتقاء داده و خود را به پسته ایران نزدیک کند. برخی پستههای دیگر که جایگاه پایین تری دارند -با ضد تبلیغ و البته تا حدودی به کمک بی توجهی خودمان- تلاش میکنند با پایین کشیدن پسته ایران خود را به آن نزدیک کنند. پستههای ترکیه با نامهای سیرت (SIIRT) و آنتپ (Antep) که آنها را به نام استانهایشان نامگذاری کردهاند، سالهاست که تاجران ترک آنها را با پسته ایران مخلوط کرده و بسته بندی و با نام پسته ترکیه با قیمتی چندین برابر به فروش میرسانند.
اقدام ترکیه
آقای حسین گونبات – رئیس اتاق بازرگانی استان سیرت ترکیه – در مصاحبهای با روزنامههای این کشور این مطلب را وارونه منعکس کرده به گونهای که وانمود میکند با این ترکیب کیفیت پسته آنها با ترکیب با پسته مرغوب ایرانی- نازلتر شده است. متأسفانه رسانههای ترک، این اخبار را در پلتفرم تأمین غذایی TRIDGE نیز منعکس کردهاند.
مقایسه
در مقایسه پسته باید گفت پسته ایرانی مرغوب ترین و خوشمزه ترین پسته است. بعد آن پسته ترکیه طعم متوسطی دارد و کمی شیرین تر است. پسته کالیفرنیا طعم خاصی ندارد.
پسته ایران در انواع فندقی، کله قوچی، اکبری و احمدآقایی و بادامی در جهان شناخته شده اند. و از این نظر تنوع بسیاری دارد که طعم و مزه هر کدام ویژه و خاص است. هیچ کشور دیگری این تنوع پسته را از لحاظ طعم و شکل ندارد.
مغز پسته ایرانی بزرگتر است و پوسته یا شیلد نازک تری دارد. نسبت وزن مغز به کل پسته در پسته ایرانی بیشتر است یعنی خرید پسته ایرانی به صرفه تر است. پسته ترکیه کوچکترین مغز را دارد.
ایران بزرگترین تولید کننده پسته در جهان (550 هزار تن) و بعد از آن آمریکا (447 هزار تن) و سپس ترکیه قرار دارد (240 هزار تن) که سهم نسبتاً کمی در بازار دارد. چین، سوریه و یونان نیز از تولید کنندگان پسته هستند.1
با توجه به اینکه پسته ایران مرغوب تربن پسته دنیا است ، ایران باید در پلتفرمهای جهانی فعال تر باشد تا کشورها از این خلاء استفاده نکنند.
منابع
1- حجم تولید کشورها – سایت اطلس بیگ