رقم فجر
در سال 1377 در قالب طرح تحقیقی- ترویجی و با همکاری کارشناسان ترویج سازمان و مدیریت های کشاورزی استان مازندران در مزارع برنجکاران کشت و ارزیابی شده است. نتایج حاصل از بررسی ها نشان داد که لاین مورد نظر برتری های قابل ملاحظه ای نسبت به ارقام شاهد هراز، خزر و نعمت داشته است.
این رقم با دارا بودن صفات مطلوب نظیر زودرسی، عملکرد و کیفیت مطلوب، ارتفاع کوتاه، مقاومت کامل به بیماری بلاست و مقاومت نسبی به سایر آفات و بیماری ها و با توجه به سازگاری وسیع این رقم در شالیزار های مازندران و سایر استان های برنج خیز کشور می توان گامی موثر ئ مفید در خودکفایی تولید برنج داشته باشد. این رقم از نظر کیفیت پخت و عطر و طعم خیلی نزدیک به رقم بومی طارم می باشد.
ویژگی های زراعی
1- طول دوره رشد از کاشت تا برداشت: 130 روز
طول دوره خزانه: 30 روز
طول دوره مرحله رویشی و پنجه زنی: 40 روز
طول دوره شروع مرحله زایشی تاگلدهی: 30 روز
طول دوره مرحله گلدهی تا رسیدگی: 30 روز
2- راتفاع بوته: 7/7 سانتی متر
3- وضعیت خروج خوشه از غلاف: کامل
4- رنگ شلتوک: زرد روشن
5- وضعیت ریشک: کمی ریشک دارد
6- ریزش دانه: کم
ویژگی های کیفی
1- طول دانه شلتوک 32/10 میلی متر
2- طول دانه برنج سفید6/7 میلی متر
3- طول دانه پس از پخت6/12 میلی متر
4- عرض دانه برنج سفید: 1/8 میلی متر
5- درصد تبدیل: 66 درصد
6- درصد دانه سالم:8/43 درصد
7- درصد خرده برنج 9/22 درصد
8- وضعیت دانه از نظر گچی بودن: حالت گچی ندارد
9- درجه حرارت ژلاتینی شدن 60 تا 68
10- درصد آمیلوز: 23 درصد
11- عطر و طعم: خوب
12- کیفیت ماندگاری پس از پخت: نسبت به برنجهای اصلی و محلی پایینتر و نسبت به برنجهای پرمحصول بالاتر است
میزان مقاومت نسبت به آفات و بیماری های
1- کرم برگ خوار: متحمل
2- کرم ساقه خوار: متحمل
3- بیماری بلاست: مقاوم
4- بیماری پوسیدگی توبه: متحمل
5- بیماری شیت بلایت و سوختگی غلاف: کمی حساس
عملکرد و اجزای وابسته به آن
1- مقدار شلتوک برنج: 6/5-6 تن در هکتار
2- وزن هزار دانه: 2 /23 گرم
3- تعداد کل دانه در خوشه: 170 عدد
4- تعداد دانه بارور در خوشه: 124 عدد
5-تعداد دانه پوک در خوشه: 46 عدد
6- تعداد پنجه در هر کپه: 8/1 پنجه
7- تعداد کپه در هر متر مربع: 25 کپه
8- در بعضی از مزارع تا 8 تن در هکتار برداشت شده است.
آخرین ویرایش: 1403/01/07 ساعت 11:57
منبع:
موسسه تحقیقات برنج کشور