آشنایی با برنج فجر

fajr rice

رقم فجر

 

در سال 1377 در قالب طرح تحقیقی- ترویجی و با همکاری کارشناسان ترویج سازمان و مدیریت های کشاورزی استان مازندران در مزارع برنجکاران کشت و ارزیابی شده است. نتایج حاصل از بررسی ها نشان داد که لاین مورد نظر برتری های قابل ملاحظه ای نسبت به ارقام شاهد هراز، خزر و نعمت داشته است.

این رقم با دارا بودن صفات مطلوب نظیر زودرسی، عملکرد و کیفیت مطلوب، ارتفاع کوتاه، مقاومت کامل به بیماری بلاست و مقاومت نسبی به سایر آفات و بیماری ها و با توجه به سازگاری وسیع این رقم در شالیزار های مازندران و سایر استان های برنج خیز کشور می توان گامی موثر ئ مفید در خودکفایی تولید برنج داشته باشد. این رقم از نظر کیفیت پخت و عطر و طعم خیلی نزدیک به رقم بومی طارم می باشد.

ویژگی های زراعی

1- طول دوره رشد از کاشت تا برداشت: 130 روز

طول دوره خزانه: 30 روز

طول دوره مرحله رویشی و پنجه زنی: 40 روز

طول دوره شروع مرحله زایشی تاگلدهی: 30 روز

طول دوره مرحله گلدهی تا رسیدگی: 30 روز

2- راتفاع بوته: 7/7 سانتی متر

3- وضعیت خروج خوشه از غلاف: کامل

4- رنگ شلتوک: زرد روشن

5- وضعیت ریشک: کمی ریشک دارد

6- ریزش دانه: کم

ویژگی های کیفی

1- طول دانه شلتوک 32/10 میلی متر

2- طول دانه برنج سفید6/7 میلی متر

3- طول دانه پس از پخت6/12 میلی متر

4- عرض دانه برنج سفید: 1/8 میلی متر

5- درصد تبدیل: 66 درصد

6- درصد دانه سالم:8/43 درصد

7- درصد خرده برنج 9/22 درصد

8- وضعیت دانه از نظر گچی بودن: حالت گچی ندارد

9- درجه حرارت ژلاتینی شدن 60 تا 68

10- درصد آمیلوز: 23 درصد

11- عطر و طعم: خوب

12- کیفیت ماندگاری پس از پخت: نسبت به برنجهای اصلی و محلی پایین‌تر و نسبت به برنجهای پرمحصول بالاتر است

میزان  مقاومت نسبت به آفات و بیماری های

1- کرم برگ خوار: متحمل

2- کرم ساقه خوار: متحمل

3- بیماری بلاست: مقاوم

4- بیماری پوسیدگی توبه: متحمل

5- بیماری شیت بلایت و سوختگی غلاف: کمی حساس

عملکرد و اجزای وابسته به آن

1- مقدار شلتوک برنج: 6/5-6 تن در هکتار

2- وزن هزار دانه: 2 /23 گرم

3- تعداد کل دانه در خوشه: 170 عدد

4- تعداد دانه بارور در خوشه: 124 عدد

5-تعداد دانه پوک در خوشه: 46 عدد

6- تعداد پنجه در هر کپه: 8/1 پنجه

7- تعداد کپه در هر متر مربع: 25 کپه

8-  در بعضی از مزارع تا 8 تن در هکتار برداشت شده است.

آخرین ویرایش:  1403/01/07 ساعت 11:57
منبع:
موسسه تحقیقات برنج کشور

 

دیدگاهتان را بنویسید

منوی اصلی