سانسوریا
معرفی سانسوریا
سانسوریا از خانواده مارچوبه سانان و ساکولنت ها است که به دلیل مقاومت بالا و نگهداری آسان، جایگاه ویژه ای در خانه ها، دکوراسیون داخلی و محیط های اداری دارد. سانسوریا جز گیاهان آپارتمانی معروف و سازگار میباشد.
این گیاه که در زبان فارسی به زبان مادر شوهر نیز معروف است، دارای ساقه های زیر زمینی میباشد که برگ ها به صورت مستقیم بر روی آنها رشد می نماید.
سانسوریا بومی آفریقا، ماداگاسکار و دارای بیش از 70 نوع گونه های متفاوت است. اندازه انواع سانسوریا، از 15 سانتی متر تا 2 متر متغیر میرسد .سانسوریا، جز گیاهان کم توقع و با شرایط نگهداری آسان، میباشد. سانسوریا یکی از بهترین انتخابها برای افرادی است که در نگهداریگل و گیاه تازه وارد هستند.
آبیاری سانسوریا
سانسوریا، گیاهی بسیار کم آب است. قبل از آبیاری، از خشک بودن سطح خاک سانسوریا مطمئن شوید. سانسوریا، به آبیاری زیاد حساس است، به همین دلیل، خاک همیشه خیس، باعث پوسیدگی این گیاه میشود. آبیاری سانسوریا، حدود یک بار در هفته، در بهار و تابستان و دو هفته یک بار، در پاییز و زمستان، پیشنهاد میشود. البته مقدار آبدهی سانسوریا، بستگی به محیط نگهداری سانسوریا، هم دارد. درجه حرارت و میزان نور دریافتی آن متفاوت خواهد بود.
رطوبت زیاد به سانسوریا آسیبی نمی زند و رطوبت کم سانسوریا را خراب نمی کند. شما می توانید سانسوریا را در حمام نگهداری کنید یا در یک محل کاملا خشک.
نور مناسب برای سانسوریا
برای سانسوریا، نور متوسط، مناسب است. اگر سانسوریا را کنار پنجره قرار داده اید، فاصله ی دومتری از پنجره جنوبی و غربی برای آن مناسب است. خوشبختانه سانسوریا، تحمل محیطهای پرنور و کم نور و سایه را هم دارد. البته باید سانسوریا را از آفتاب مستقیم دور نگه داشت. برگهای سانسوریا، به هنگام تابش مستقیم نور آفتاب، از بین می روند. انواع ابلق سانسوریا، به نور بیشتری نیاز دارند. اگر نور سانسوریا کم باشد، برای نمونه های سانسوریا ابلق، ردههای زرد رنگ گیاه، کمرنگ خواهند شد و سانسوریا زیبایی کمتری خواهد داشت.
دمای مناسب برای سانسوریا
سانسوریا، حساسیت کمی نسبت به تغییرات دما دارد و طیف گسترده ای از دما را، تحمل می کند. اجازه ندهید سانسوریا زیر باران و برف قرار گیرد. اگر سانسوریا را در خارج از منزل نگهداری میکنید، بهتر است در پاییز و خصوصا زمستان آن را به داخل خانه منتقل کنید.
خاک و کود مناسب سانسوریا
خاک سانسوریا باید یک خاک نسبتا سنگین باشد که ترکیبی از شن، ماسه، رس و مواد آلی را در خود داشته باشد از سوی دیگر سانسوریا خاکی که خاصیت اسیدی دارد و PH آن بین 4 الی 7 است را دوست دارد پس بهتر است خاک و کود آماده کاشت سانسوریا را با کمی شن و ماسه و رس مخلوط کنید و سانسوریا را داخل آن بکارید.
اگر میخواهید سانسوریا را در فضای باز یا باغچه لابی بکارید، بهتر است جایی را انتخاب کنید که دارای این خاک باشد و سانسوریا نور مستقیم دریافت نکند. اگر میخواهید گیاه سانسوریا بیشتر رشد کند، از کود عمومی گیاهان آپارتمانی، کود NPK با نسبت 10-10-10 و کودهای مخصوص سانسوریا استفاده کنید.
سانسوریا را میتوانید در گلدان یا باغچه بکارید. ولی بهتر است از کود های حیوانی و یا کودهای شیمیایی مرسوم برای باغچههای فضای باز استفاده نکنیدچون ممکن است باعث سوختن ریشههای سانسوریا شود .
بهتر است هر شش ماه نسبت تغییر رویه خاک سانسوریا و جایگزینی با خاک جدید اقدام نمایید و هر یکسال یکبار کل خاک سانسوریا را تعویض کنید.
تکثیر سانسوریا
1-تکثیر سانسوریا با روش قلمه زدن در خاک
در این روش ابتدا یک برگ سالم سانسوریا را از پایین ترین محل، جدا کنید حال برگ سانسوریا جدا شده را به تکههای 8 الی 10 سانتی متری تقسیم کنید. اجازه دهید تکههای سانسوریا، 2 الی 3 روز در هوای آزاد بمانند تا کامل پینه ببندند. حالا برگهای بریده شده را به صورت عمودی تا نیمه داخل ترکیب ماسه و پرلیت قرار دهید. دقت کنید قسمت ها را سر و ته داخل خاک نگذارید. رویه خاک سانسوریا را با اسپری آبیاری کنید آنرا را با پلاستیک بپوشانید و هر هفته آبیاری را تکرار کنید. 3 الی 4 هفته زمان نیاز است برای ریشه زدن قلمههای سانسوریا.
2-تکثیر سانسوریا با روش قلمه زدن در آب
آسانترین روشتکثیر سانسوریا، قلمه زدن در آب میباشد. برای این کار، ابتدا یک برگ سانسوریا را انتخاب کرده و از گیاه جدا نمایید. حالا آن را به قطعات 8 الی 10 سانتیمتری تقسیم کنید. سپس پایین تیکه ها را به صورت هشتی برش دهید. قطعات آمادهی کاشت سانسوریا را دو تا سه روز در معرض هوای باز قرار دهید تا پینه ببندد. این کار باعث میشود که احتمال ابتلاء سانسوریا به قارچ کمتر شود. بعد از سه روز تکههای سانسوریا را به صورت عمودی با گیره در آب قرار دهید.
3-تکثیر سانسوریا با روش تقسیم بوته و جدا کردن ریزوم
برای تکثیر سانسوریا با این روش، سانسوریا را از خاک در آورده و با کمک قیچی باغبانی قسمت زیرین سانسوریا را به چند قسمت تقسیم کنید، به طوری که هر قسمت دارای ریزوم باشد. سپس هر بخش را داخل گلدان قرار دهید. گلدانهای جوان سانسوریا را با کود ریشه زایی آبیاری کنید.
4-تکثیر سانسوریا از طریق پا جوش
اگر سانسوریا دارای پا جوش باشد، سانسوریا را در هنگام تعویض گلدان، از خاک در آورید و ابتدا پاجوشهایی که حدود 20 سانتیمتر شده را جدا کنید و آنها را در گلدان بکارید. از گلدان کوچک استفاده کنید تا رشد گیاه سریعتر باشد. سانسوریا را با محلول ریشه زایی آبیاری کنید تا زودتر ریشه تولید شود.
سئوالات پر تکرار در مورد نگهداری سانسوریا
علت زرد شدن برگ سانسوریا چیست؟
زرد شدن برگ سانسوریا، زرد و یا آبکی شدن آن، عموما به دلیل آبیاری بیش از حد میباشد. اگر آبیاری بیش از اندازه نبوده، زهکشی و کف گلدان را بررسی نمایید. اگر زهکشی و سوراخ های کف گلدان مشکلی ندارند، ولی خاک هم به مدت طولانی خاک مرطوب است، برای جلوگیری از پوسیدگی ریشه بهتر است خاک گیاه را عوض کنید و ریشه را بررسی کنید. ریشههای سیاه شده را با قیچی جدا کنید و اجازه دهید تا ریشههای سالم و سفت باقی بمانند. سانسوریا ترمیم شده را در خاک جدید بکارید.
درصورتیکه برگ سانسوریا زرد شده ولی هنوز سفت است و شل و آبکی نشده است، احتمالا نور محیط کم بوده و یا مواد مغذی خاک ناکافی بودهاند بنابراین ابتدا از سالم بودن ریشه مطمئن شوید، سپس برگ زرد شده سانسوریا را جدا کنید و با کود مخصوص، گیاه را تغذیه کنید .
علت لوله شدن برگ سانسوریا چیست؟
لوله شدن برگهای سانسوریا معمولا به دلیل تغییرات ناگهانی محیط مانند دما و نور میباشد. باید بدانید سانسوریا حساس به محیط های سرد میباشد و لازم است هر چند وقت یکبار به محیطی با نور غیر مستقیم زیاد منتقل شود. برای تامین رطوبت گیاه میتوانیدزیر گلدان جزیره درست کنید .
علت افتادگی برگ سانسوریا چیست؟
یکی از رایج ترین دلایل این موضوع، کاشته نشدن این گیاه در عمق مناسب میباشد چرا که بوته و پیاز گیاه نمیتواند وزن شاخه بلند را تحمل کند . از این رو به طرفین خم خواهد شد. همچنین یکی دیگر از دلایل افتادگی برگ سانسوریا، کود دهی بیش از حد میباشد جهت جلوگیری از این اتفاق، فواصل کود دهی خود را افزایش دهید.
آبیاری بیش از اندازه هم ممکن است باعث افتادن و خم شدن برگ سانسوریا گردد. برای که گیاه از پایین شروع به شل شدن میکند و به صورت ناگهانی به طرفین خم میشود. یکی دیگر از دلایل افتادگی برگ سانسوریا، گرما و یا سرمای بیش از حد است که از قرار دادن سانسوریا در کنار منبع های سرمایش و گرمایش اتفاق می افتد.
چرا ریشه سانسوریا پوسیده میشود؟
به احتمال قوی، پوسیدگی ریشه سانسوریا، ناشی از آبیاری بیش از حد، و یا عدم وجود زهکش مناسب و در نتیجه، باقی ماندن آب در خاک و اطراف ریشهی سانسوریا، میباشد.
علت سیاه شدن برگ سانسوریا چیست؟
علت اصلی این مشکل، دمای غیر مناسب برای سانسوریا یا احتمالا آبیاری بیش از حد، میباشد. سرما و یا گرمای بیش از حد به سانسوریا آسیب می زند و سانسوریا شکایت خود را با سیاه شدن برگهایش نشان میدهد. همینطور آبیاری بیشتر از نیاز سانسوریا می تواند منجر به سیاه شدن برگها گردد. اگر سیاهی برگهای سانسوریا، از پایین برگ شروع شود به دلیل آبیاری است و اگر حالت سیاهی از بالای برگ سانسوریا آغاز شود، به دلیل دمای نامناسب(گرما یا سرما بیش از حد) میتواند باشد.
علت خشک شدن نوک برگ سانسوریا چیست؟
اگر گیاه به اندازه کافی آبیاری نشود در این صورت برگهای سانسوریا از بالا شروع به خشک شدن میکند همچنین گرما و نور بیش از حد محیط نیز سبب میشود که گیاه از نوک برگ دچار خشکی شود .
چرا برگهای سانسوریا باریک میشود؟
فقدان نور مناسب و کافی و کمبود مواد غذایی باعث خواهد شد، پس از مدتی برگ های سانسوریا، باریک شده و برگ های جدید نیز رنگ کمرنگی داشته باشند. استفاده از کود مناسب برای رفع مشکل موثر خواهد بود.
علت وجود لکه های قرمز رنگ روی برگ سانسوریا چیست؟
سانسوریا دچار بیماری لکه برگی شده است. اگر بر روی برگهای سانسوریا لکه های آب دار قرمز رنگ، مشاهده میکنید، ابتدا بررسی کنید که آیا محیط بیش حد مرطوب هست یا خیر؟ در این صورت آبیاری سانسوریا را متعادل نمایید. اگر در هنگام آبیاری، آب بر روی برگهای سانسوریا میریزد، می تواند باعث این مشکل گردد. عامل آخری که میتواند باعث بروز این مساله باشد، تهویه نامناسب محیط می باشد.
علت جویده شدن اطراف برگ سانسوریا چیست ؟
اگر اطراف برگ های سانسوریا دچار خوردگی شده است، سانسوریا دچار آفت شده است، برای رفع این مشکل از آفت کش های ارگانیک استفاده کنید .